Szakmai program

Egyre több település igényli ezt a fajta munkát, és mindig újabb falvak kapcsolódnak be. Minden településen a magyarság őstörténetével kezdjük a foglalkozásokat. A történelmi tények mellett megismerkedünk a nemzeti mítosz világával is. A magyarok eredetéről témakörben megismerjük a Csodaszarvas mondát és annak irodalmi feldolgozását Arany János Buda halála c. elbeszélő költeményéből, a Rege a csodaszarvasról című versből kiemelt részlet elemzésével. Illusztrációként Jankovics Marcell Ének a csodaszarvasról c. rajzfilmjének megfelelő részeit vetítjük le. A következő alkalommal Attiláról és a hunokról tanulunk, s az eddigi illusztrációk mellett képzőművészeti alkotásokat is bemutatunk ehhez a témához. Ezt követő foglalkozásokon a honfoglalás és az államalapítás történeteit dolgozzuk fel, ehhez történelmi olvasmányokat, forrásanyagokat használunk, illetve Nemeskürty István forgatókönyve alapján készült Koltay Gábor rendezte Honfoglalás és Szörényi-Bródy István a király c. rockoperáját nézzük meg. A magyar történelemnek azokat az alakjait és eseményeit dolgozzuk fel, amelyekhez irodalmi, képzőművészeti és filmes alkotások sora fűződik, hogy több művészeti ág felől közelítve mélyítsük el a gyermekekben az ismereteket, általános műveltségüket is fejlesztve. Így beszélünk Szent László királyról, a Hunyadiakról, különösen Mátyásról, nemcsak történelmi forrásokat, hanem a mese és a mondavilág alkotásait is felhasználva, és bemutatjuk az irodalomtörténeti korszakok legnevezetesebb alkotóit is. Igyekszünk a foglalkozásokat a gyerekek igényeinek megfelelően mesemondással, ének-és tánctanulással, filmvetítéssel, kézműves foglalkozásokkal érdekesebbé, emlékezetessé tenni.

A hétvégi foglalkozásokat olykor – különösen egy-egy ünnep kapcsán – szeretnénk falunappá bővíteni, amikor a megszokott kiutazók körét bővítjük kézművességben jártas mesterekkel, előadóművészekkel, bábosokkal.

Igyekszünk munkánkról beszámolni a helyi és az országos médiában. Állandó támogatónk volt a Magyar Rádió rendszeresen sugárzott, munkánkról szóló beszámolóival, de egyre inkább felfigyel ránk a helyi média is. Ennek nemcsak azért örülünk, mert minden megjelent írással újabb jelentkezőkre számíthatunk, hanem azért is, mert mindegyik egy-egy híradás a határon túl élőkről, magyarnak maradásukért folytatott nehéz és tiszteletreméltó küzdelmükről.

Bízunk benne, hogy mozgalmunk országos méretűvé válik, bekerül a tanító- és tanárképzés programjába is. Van már erre mutató kezdeményezésünk: az egyik debreceni kolleganő – ha a körülmények engedik, vagyis kapunk kis buszt a kiutazáshoz – magával visz hallgatókat partiumi útjára. Sajnos szűkös anyagi lehetőségeink egyelőre gátat vetnek a nagyobb szabású tervek elé.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.