Köröstárkány

Köröstárkány az 1332-es pápai tizedjegyzékben szerepel először Tharkan néven. A falu nevét valószínüleg egy török-tatár eredetű méltóságnévból kapta. 1422-ben színmagyar községként említik a feljegyzésekben. Az akkori templom gótikus stílusban épült. Freskói hasonlíthattak a magyarremetei templomban látható freskókhoz.. Az egyházközségnek egy értékes harangja is volt, mely 1520-ban készült. 
A reformáció az 1500-as évek végén terjed el a környéken. Az új hit terjedéséhez a vidékről származó Belényesi Gergely, a Belényesen tanító Szegedi Kis István, a szintén itt hitvitát tartó Méliusz Juhász Péter és a városban szolgáló, korábban dunántúli püspök, Pathay István járultak hozzá tevékenyen. 1606-ra Bethlen Gábor fejedelemsége idején Tárkány már teljesen református lesz és virágzó egyházi élettel rendelkezik. 1622-ben Kőrösi András a falu lelkipásztora. A közösséget sok csapás éri a következő évetizedekben török, német és sokszor a magyar is rabolja, a lakosságot a járványok pusztítják. A falu azonban mindig talpra áll. 
1841-ben határozták el , hogy a szűkösnek bizonyult régi templom helyett egy nagyobbat építenek. 1844-re készül el a templom, amit nem sokáig használhatnak ugyanis 13 év múlva, 1857-ben leég.  A templomot 1859-re újítják fel teljesen bár a belső tér évekig készül. 1860ban az alsó karzat, 1869-ben pedig a felső karzat készül el. A padok és a karzatok mellvédjét 1870-ben festi le egy helyi mester sötétkék alapon színes virágos mintával.
A mai napig többszörös javításon megy keresztül a templom. Nagyobb méretű javítást 1924-ben eszközülnek rajta, ekkor festik le egyszínű világos kékre a templom padjait. Az orgonát 1955-ben vásárolják a nagyvárad-olaszi egyházközségtől 150 évi használat után. A toronyban két harang van az egyik 1901-ből a másik pedig 1923-ból.
2003-ban a 200 éves orgona jubileumát ünnepeltük meg felújítva a hangszert, melyet mai napig is használunk az istentiszteleteken. 2006-ban és 2007-ben lett ismét felújitva kívül és belül a templom.
Falunk az egyetlen még színmagyar település a Belényesi medencében gazdag népi hagyománnyal, melyeknek egy részét sikerült az egyházközség életében átmenteni. (lásd a hímzett keresztelési kendőket és a könyvjelzőket). Felgyűjtöttük a hímzésmintákat és a festettbútor motivumokat.
Egyházközségünk lélekszáma 917, mely a tavalyi évhez képest 9 lélekkel gyarapodott. Működik gyülekezetünkben egy gyermekzenekar, akikkel népdalzsoltárokat dolgozunk fel énekben.

A munkacsoport tagjai:

Turócziné Eszes Mária

Beszámolók:

Kedves Ildi!

Tegnap voltam Köröstárkányban és nagy örömömre sok gyerek jött el! Most én maradtam alul, ugyanis nem készültem ilyen magas érdeklődésre és volt, akinek nem jutott minden anyagból. Ezt orvosolni szeretném és az igazgatónővel beszélve, lehetőséget kaptam egy egész napos foglalkozás lebonyolítására. Üvegfestéktől kezdve az agyagozáson át sok- sok lehetőséget tervezek. Rövid irodalmi blokkot is küldök a tiszteletesnek és a megismert kollégáknak, így még műsort is adunk. Ételt és italt az iskola fog szolgáltatni. A foglalkozásokat terveim szerint négyen vezetjük száz gyermeknek. Zoltánnak nagyon tetszett az ötletem és egészen belelkesedtünk a “tantestületi ” összejövetelen. Hazafelé aztán tovább szövögettem elképzelésemet…

Üdvözlettel:
Marcsi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.